Επιστροφή
 
+ + -
Παναγιώτης ΖΕΡΒΟΣ - Ένας κορυφαίος Μαθηματικός , ναι και φροντιστής.
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

 

 

Παναγιώτης ΖΕΡΒΟΣ ( 1878 - 1952 )
Ένας κορυφαίος Μαθηματικός , ναι και φροντιστής .
 
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ εστιάζει σε έναν από τους μεγαλύτερους 
Μαθηματικούς με αναγνωρισμένη αξία και έργο.
Μαζί με τους Κυπάρισσο Στέφανο, Ιωάννη Χατζιδάκι, Γεώργιο Ρεμούνδο και Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο Παναγιώτης Ζερβός, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μαθηματικής έρευνας στην Ελλάδα. 
Η χώρα μας έχει δοξαστεί από πολλά φωτεινά μυαλά και, πολλά,
από αυτά την βοήθησαν να προοδεύσει. 
Συνοπτικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δίδαξε ως άμισθος υφηγητής από το 1906 έως το 1911 και τακτικός καθηγητής από το 1917 έως το 1949 με διακοπή δύο χρόνων από το1920 έως 1922. Δίδαξε Απειροστικό Λογισμό και θεωρία των συνόλων, ενώ από το 1930 έως το 1940 δίδαξε και μαθηματική φιλοσοφία. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών το ακαδημαϊκό έτος 1935-1936 και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών το ακαδημαϊκό έτος 1923-1924.
Μια περιεκτική αναφορά στην βιογραφία του, θα βρείτε στο
el.wikipedia.org/wiki/Παναγιώτης_Ζερβός
Επίσης, στο περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ της ΕΜΕ ο γυμνασιάρχης Μ. Κασιούρας
δημοσίευσε το 1971 μια αρκετά πλήρη βιογραφία, η οποία υπάρχει πλέον σε αρκετά μέρη.
Παραθέτω αυτήν που βρήκα απο το Ιδιωτικό που ίδρυσε με τα αδέρφια του .http://www.palladio.edu.gr/…/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3…
Σκοπός της ανάρτησης μας είναι μόνο η αναφορά και εξήγηση της άσκησης φροντιστηριακής εργασίας απο τον Παν.Ζερβό .
Τον Π.Ζερβό τον απέλυσαν δύο φορές από την θέση του.
Η π ρ ω τ η φορά που ασχολήθηκε με Ιδιαίτερα μαθήματα ήταν:
κατά τα δύο πρώτα πανεπιστημιακά του έτη 1894 – 1896 διέμεινε μόνος του σε μία σοφίτα και είχε ως πόρους τα έσοδα από τα ιδιωτικά του μαθήματα. Τα αμέσως επόμενα έτη των πανεπιστημιακών του σπουδών ήρθε στην Αθήνα ολόκληρη η οικογένειά του (εκτός του αδερφού του, Ιωάννη, ο οποίος έμεινε στην Αλεξάνδρεια) και συντηρούσε ό λ η την οικογένεια από τα έσοδα των ιδιωτικών του παραδόσεων, από τα οποία απέκτησε φήμη καλού δασκάλου.
Δεύτερη φορά απασχόλησης με φροντιστήρια!
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1902 απολύθηκε από τη δημόσια υπηρεσία, επειδή συγγενής του, που πολιτευόταν, θεώρησε ότι δεν τον είχε ψηφίσει. ! ! ! 
Ο Ζερβός όμως δεν απογοητεύεται και με την ίδια παλιά του αποφασιστικότητα αποφασίζει να μεταβεί στο Παρίσι, όπου παρέμεινε από τις αρχές του 1903 έως το τέλος του 1905, με εντελώς περιορισμένα ιδιωτικά οικονομικά μέσα. 
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από τη Γαλλία, τέλος του 1905, ο Π. Ζερβός και με αυξημένα τα οικογενειακά του βάρη ζούσε μόνο από τις ιδιωτικές του παραδόσεις.
Τρίτη φορά.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, τον Οκτώβριο του 1920, και την επάνοδο με δημοψήφισμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ακυρώθηκαν όλοι οι διορισμοί που έγιναν επί βασιλέως Αλεξάνδρου, μεταξύ των οποίων και του Π. Ζερβού. Έτσι διορίστηκε ξανά την 1η Δεκεμβρίου του 1922, αφού για μία διετία αντιμετώπισε τη γνώριμη βιοπάλη του.
Με μεγάλη χαρά βρήκα στο Ημερολόγιο της ΟΕΦΕ την εργασία του υιού Σ.Ζερβού , επίσης καταξιωμένου Μαθηματικού με θέμα 
" Ιστορική Αναδρομή στο έργο του Φροντιστή "
Προσπαθούμε να αναδείξουμε την προσφορά των φροντιστών, αλλά επίσης να γίνει γνωστό, ότι ο χώρος μας φιλοξένησε και έδωσε ευκαιρίες σε πολλούς άξιους να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό έργο τους και την ζωή τους.
............................
Αύριο μια αναφορά στον γιό Σ.Π.Ζερβό.
 
 
Επιστροφή