Επιστροφή
 
+ + -
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ- Εξαγόμενοι Μαθητές.
Κυριακή 12 Μαΐου 2019

 

 

 ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ- Εξαγόμενοι Μαθητές.
.
Από τα χρόνια του 1970 και μετά, Έλληνες απόφοιτοι Γυμνασίων φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές.
Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει σιγά αλλά σταθερά νωρίτερα και είναι ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία ο φροντιστής και πρόεδρος της ΕΜΕ, Αρ. ΠΑΛΛΑΣ ζητούσε, το έτος 1964, την κατάργηση των Εισαγωγικών εξετάσεων, όπως ανέφερα στην ομιλία μου στην 10η Μαθηματική Εβδομάδα το 2018.
.
- Παραθέτω ένα μέρος από την μελέτη του Παντελή ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ-Επίκουρου καθηγητή Παν/μίου Πατρών, για το θέμα των σπουδών στο εξωτερικό. 
[...] 
Διαπιστώσαμε ότι από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι συγκριτικά υψηλός. Το ρεύμα, πήρε διαστάσεις μεταπολεμικά και άγγιξε το απόγειό του στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μέχρι το 1995 γνωρίζει ύφεση, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τα προπτυχιακά και έκτοτε –κυρίως μετά το 1997- παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Πώς εξηγείται η τάση αυτή; Η πιο διαδεδομένη άποψη αποδίδει τον «ξενιτεμό» στο κλείσιμο της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η θέση δεν είναι αβάσιμη, αλλά είναι απλουστευτική. Δίχως αμφιβολία, η διόγκωση του αριθμού των φοιτητών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταπολεμικά τροφοδοτείται από το «κλείσιμο» των ελληνικών ΑΕΙ μέχρι –με διαλείμματα στη δεκαετία του 1960- το 1981. Το διάστημα αυτό ο αριθμός των φοιτητών στην Ελλάδα παραμένει με βάση τα συγκριτικά δεδομένα (Κυπριανός 2004) σε πολύ χαμηλά επίπεδα και καλύπτει μόλις το 15% των αποφοίτων των εξατάξιων, τότε γυμνασίων. Το «κλείσιμο» βρίσκεται σε τρανταχτή αντίφαση τόσο με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των φοιτητών διεθνώς όσο και με τους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας.[...]
Περισσότερα εδώ: http://www.eriande.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio4/praktika1/kyprianos.htm

Επιστροφή