Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
O Ιωσήφ ΑΤΖΙΟΥΣ ως φροντιστής.
Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

 

 

 O Ιωσήφ ΑΤΖΙΟΥΣ ως φροντιστής.

Ο Ιωσήφ Ατζιούς το 1935, παραιτείται από το Στράτευμα και δημιουργεί Στρατιωτικό φροντιστήριο στην οδό Σόλωνος 81. Μετά από την συμμετοχή του σε όλους τους αγώνες του έθνους, με αρκετά παράσημα ανδρείας και αφού διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Ευελπίδων, συνεχίζει πλέον την προσφορά από την Φροντιστηριακή εκπαίδευση «προγυμνάζοντας» υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών.

Η Σχολή Ευελπίδων από την σύσταση της έχει εξετάσεις για την προαγωγή των "Ευέλπιδων" , όπως τους ονόμασε ο ιδρυτής της Σχολής, Καποδίστριας.
Το 1864 δημοσιεύθηκε νέος Οργανισμός της Σχολής, σύμφωνα με τον οποίο καθορίσθηκαν και ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ εξετάσεις για πρώτη φορά . Τα μαθήματα των εισιτηρίων εξετάσεων ήταν Θρησκευτικά, Κατήχηση, Ελληνική Γλώσσα, Αριθμητική, Άλγεβρα και Γεωμετρία. Οι έδρες των μαθημάτων, εντός της Σχολής, αυξήθηκαν σε 13. Είναι οι μόνες μεταγυμνασιακές εισαγωγικές εξετάσεις στην Ελλάδα. 
(Από την σελίδα της σχολής sse.army.gr)
Παρόμοια πορεία είχαν αργότερα και οι υπόλοιπες Στρατιωτικές Σχολές που δημιουργήθηκαν. Ο αριθμός των εισαγομένων ήταν μικρός, οι υποψήφιοι προεγυμνάζοντο, κυρίως, κατ΄ιδίαν από αξιωματικούς και καθηγητές της Σχολής και λοιπούς.
Πρώτη ένδειξη για Φροντιστήρια που προεγύμναζαν τους υποψηφίους Ευέλπιδες είναι το Στρατιωτικό Φροντιστήριο των λοχαγών Δ. Βερέττα και Ι. Βλαχάβα στην οδό Ιπποκράτους 97 το έτος 1907 (από Λ. Τσίλογλου, στο βιβλίο του)
Το Φροντιστήριο ΑΤΖΙΟΥ γρήγορα καθιερώνεται ως ένα από τα καλύτερα Στρατιωτικά Φροντιστήρια. Ο Ατζιούς δίνεται ολόψυχα στην διδασκαλία, υπάρχει πειθαρχία και μέθοδος στις τάξεις, αγάπη και φροντίδα στα νεαρά παιδιά.
Οι υποψήφιοι καταφθάνουν από κάθε περιοχή της Ελλάδος. Δημιουργείται και δεύτερο φροντιστήριο στην οδό Μαυρομιχάλη 31. Μεταξύ των συνεργατών του αναφέρονται οι μαθηματικοί Στούπας, Πέτρου κ.α.
Ο Ατζιούς καθιερώνει επισήμως δωρεάν φοίτηση σε πέντε υποψηφίους από την Δωδεκάνησο, σε πέντε προσκόπους, και ανεπισήμως σε άπορους, παιδιά συναδέλφων, γνωστών και σε κάθε νέο που θέλει να εισαχθεί και δυσκολεύεται για κάποιο λόγο. Όπως μου είπε η νύφη του ήταν μεγάλη η αγάπη του για τους νέους, θεωρούσε «λειτούργημα» την διδασκαλία στα Φροντιστήρια και δεν απέκτησε περιουσία παρά τον μεγάλο αριθμό μαθητών που είχε.
Μου ανέφερε λεπτομέρειες προσφοράς συγκινητικές, πάρα πολλές ευχαριστήριες επιστολές μαθητών του και γονέων.
Στην περίοδο της Κατοχής βοήθησε αρκετούς και έλεγε «Δεν γίνεται να περνάει το κάρο του Δήμου φορτωμένο πτώματα και εμείς να φυλάμε την περιουσία μας» . Το υπεράνω χρημάτων ήθος του φαίνεται και από το εξής γεγονός:
Όταν υπηρετούσε στο στρατό αρρώστησε και οι συνάδελφοι του προσέφεραν ένα σημαντικό ποσό για την νοσηλεία του. Ο Ατζιούς ευγενικά αρνείται να το δεχθεί καθώς, όπως γράφει, η οικονομική κατάσταση όλων δεν είναι καλή. 
Αναρτώ ξανά την Ημερησία Διαταγή του Στρατηγού Διοικητή της Σχολής Ευελπίδων και την ευχαριστήρια απάντηση της συζύγου του Ισμήνης, στις οποίες Κεντρική Ιδέα και Τιμή για τον Ατζιού είναι η φροντιστηριακή του διδασκαλία στους υποψηφιους εισαχθέντες ή όχι.

Ο Ιωσήφ Ατζιούς σε ηλικία 59 ετών απεβίωσε από έμφραγμα την ώρα που δίδασκε.
Ο Ιωσήφ Ατζιούς πρόσφερε γνώση και δεν πλούτισε από την προσφορά της γνώσης
Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου