Επιστροφή
 
+ + -
Αλκίνοος Μάζης (1904 – 1979)
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

 

 

 Αλκίνοος Μάζης (1904 – 1979)

Στα μαθητικά μας χρόνια είτε Φυσική λέγαμε, είτε Μάζης ,στο μυαλό μας ήταν το ίδιο πράγμα.

Ο Μάζης υπηρέτησε σε πολλά σχολεία μεταξύ αυτών, στο Πειραματικό Θεσσαλονίκης το 1936-37, στην Ρουμανία,Γαλλία και από το 1941ως το 64 στο Βαρβάκειο. Εγινε Επιθεωρητής Μέσης και μετά την συνταξιοδότηση δίδαξε στο ιδιωτικό “Λύκειο Αθηνά” (Ζηρίδη).
Ο Λ. Τσίλογλου αναφέρει ότι εργάστηκε και στο Φροντιστήριο με όνομα “Κέντρο Προπαρασκευής εις τας Θετικάς επιστήμας”. Το δημιούργησε ο πανεπιστημιακός Μιχ. Αναστασιάδης . και λειτουργούσε στο όνομα της γυναικός του Αικατερίνης Στάθη.
http://tsiloglou.blogspot.com/2014/06/blog-post_29.html.
Οι πληροφορίες που αναρτώ προέρχονται από διαδικτυακές αναρτήσεις μαθητών του στο Βαρβάκειο λύκειο.
Το όνομα του -Αλκίνοος- δείχνει ως καταγωγή την Κέρκυρα, λένε οι μαθητές του. Τον περιγράφουν να είναι μετρίου αναστήματος, με αυστηρό πρόσωπο, γυαλιά με χοντρό σκελετό, φαλακρό στο πάνω μέρος, με λεπτό μουστάκι και πάντοτε ευπαρουσίαστο με κοστούμια σε καφέ αποχρώσεις.
Η φωτογραφία από το λεύκωμα “150 χρόνια Βαρβάκειο” γράφει ότι οι μαθητές συνοδεύονται από τους καθηγητές Θ. Μαρκόπουλο, Λ. Λιώκη και Αλκ. Μάζη.
Στο μάθημα του διακρίνουν δύο χαρακτηριστικά. Αυστηρότητα και μεταδοτικότητα.
Με εντυπωσίασε πχ. το γεγονός ότι μαθητής του με σπουδές στο ΜΙΤ, ο οποίος σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στις ΗΠΑ, αφιερώνει το κεφάλαιο του βιβλίου του «Guidepost for a Physics Teacher» στον Αλκίνοο Μάζη.
Οι μαθητές του αναφέρονται σε δάσκαλο που ήταν σαφής και ακριβής στη
διαπραγμάτευση του θέματος που ανέπτυσσε. 
Αναγνωρίζουν ότι χειριζόταν την υπό διαπραγμάτευση γνώση κατάλληλα μετασχηματισμένη, ενώ ήταν προφανές στους μαθητές ότι κατείχε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που αξιοποιούσε στην τάξη.
Η γνώση των Γαλλικών, ίσως τον βοήθησε στην γαλλόφωνη βιβλιογραφία της φυσικής.
Τα βιβλία του ήταν αναλυτικά με αρκετή θεωρία και κατάλληλες ασκήσεις, Οι φυσικοί τα κατατάσσουν σε σειρά αξίας ως Μάζης, Περιστεράκης, Αλεξόπουλος. Οι μαθητές, πιστεύω, ότι διάλεγαν ανάλογα με τον καθηγητή τους στο σχολείο ή στο φροντιστήριο.
Η συγγραφική του συμβολή εξελίχθηκε την περίοδο 1939-1980 και αφορά βιβλία Φυσικής,Χημείας και Γεωγραφίας για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και όλες τις τάξεις του εξατάξιου Γυμνασίου.
Τα βιβλία του ξεπερνούν τα σαράντα.
Πιο γνωστά είναι τα διδακτικά βιβλία Φυσικής, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το 1955 μέχρι το 1989, με πολλές κατά καιρούς αναπροσαρμογές, βελτιώσεις και προσθήκες ως επίσημα εγχειρίδια στα σχολεία της χώρας.
Ο Μάζης είναι ο πρώτος που εισήγαγε στα σχολικά διδακτικά βιβλία τον Διεθνή
Συμβολισμό των Φυσικών Μεγεθών και τα Διεθνή Συστήματα Μονάδων μέτρησης.
Διαβάστε περισσότερα στο :
drive.google.com/file/d/1lHwwCCZtXpH-fwjlFdIlDrmF4rovYAAS/view
δείτε , ψηφιακά, το σχολικό βιβλίο στο:
http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=03-20557705&tab=01
Επιστροφή