Επιστροφή
 
+ + -
Θεόδωρος Κουγιουμτζέλης και Σαλτέρης Περιστεράκης
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

 

 

 Θεόδωρος Κουγιουμτζέλης και Σαλτέρης Περιστεράκης

Τα πρώτα διαβάσματα Φυσικής όλων των υποψηφίων στα χρόνια του 70.
Τα βιβλία που έγραψε ο Σαλτερής Περιστεράκης, μαζί με τον υφηγητή στο Φυσικό και καθηγητή στο ΕΜΠ, Θεόδωρο Κουγιουμτζέλη, υπήρξαν δημοφιλή την 10ετία του 1960 μεταξύ των υποψηφίων των Πανεπιστημίων. . Ήταν βιβλία φιλικά στον αναγνώστη, απαλλαγμένα από τις υπερβολικές περιγραφές εργαστηριακών διατάξεων, που είχε ο σύγχρονος τους «Μάζης», ενώ ήταν λιγότερο απαιτητικά στην εννοιολογική διαπραγμάτευση απ’ αυτήν που πρότεινε ο Αλεξόπουλος. 
Αναφέρω παρακάτω όσα στοιχεία βρήκα για τους συγγραφείς.

Και πρώτα το όνομα.
Τί θα πει Σαλτερής;
Το όνομα Σαλτερής παραπέμπει στον τόπο καταγωγής, δηλαδή στην ορεινή Νάξο – Τραγαία, αλλά και στην Ιταλία. Προέρχεται από το λατινικό saltus – salteris (στα λατινικά δρυμός). Ίσως σημαίνει δασοφύλακας ή ο επιφορτισμένος με τον έλεγχο των δασών.
Γεννήθηκε το 1909. Συνεργάστηκε στην διάσωση των οργάνων Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, όπως μαρτυρά το ακόλουθο απόσπασμα από την Βικιπαιδεία.
«Στις 23 Αυγούστου του 1922 ο Καραθεοδωρή συγκέντρωσε το προσωπικό και το ενημέρωσε σχετικά με την αποχώρησή τους από τη Σμύρνη, ενώ το εφοδίασε με λίγα χρήματα και συστατικές επιστολές. Το κλειδί του ιδρύματος το παρέδωσε συμβολικά στον Πλαστήρα. Τα βιβλία της βιβλιοθήκης του ιδρύματος φυσικοχημικά όργανα και το αρχείο του πανεπιστημίου παραδόθηκαν από τον Καραθεοδωρή στον καθηγητή Δημήτριο Χόνδρο και στη συνέχεια φυλάχθηκαν από τους Μιχαήλ Αναστασιάδη, Θεόδωρο Κουγιουμτζέλη και Σαλτέρη Περιστεράκη, οι οποίοι και τα παρέδωσαν στον Καίσαρα Αλεξόπουλο. Σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) με κάτοπτρο που αποτελούσε μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρεται ως «a 47-year-old physicist named Salteris G. Peristerakis» ξανά ως υπεύθυνος για την αφή, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης (1956).

Θεόδωρος Κουγιουμτζέλης (1906-2001)
Γεννήθηκε στο Αϊβαλή. Μαθητής του Χόνδρου, ενταγμένος στην Α Έδρα Φυσικής, με σπουδές όμοιες με του δασκάλου του σε Ελλάδα και Γερμανία. Το διδακτορικό του στην Ατομική φυσική (εξειδίκευση της σκέδασης Raman). Μετά την αποτυχία του να εκλεγεί καθηγητής στη Β Έδρα Φυσικής σταδιοδρόμησε στο ΕΜΠ (Έκτακτος, 1949-1958 – Τακτικός, 1958-1972). Υπήρξε μετά τον Χόνδρο ο εκπρόσωπος της χώρας στο CERN (1953). Αναφέρεται ως πρωτεργάτης της λειτουργίας του «Δημόκριτου» (1961). Οι προηγούμενες αναφορές σκιαγραφούν χαρακτηριστικά δραστήριου οργανωτή επιστημονικής έρευνας στην καθυστερημένη επιστημονικά μεταπολεμική Ελλάδα. Εχουμε λοιπόν μια ιδιαίτερη συμβολή των πανεπιστημιακών συγγραφέων εγχειριδίων Φυσικής αυτήν την περίοδο.

Θα κλείσω με μια -ιδιάζουσα- αναφορά του Δημήτρη Νανόπουλου στο βιβλίο Κουγιουμτζέλη-Περιστεράκη.

Συνέντευξη στα Νέα 7/6/2018
-Και τη φυσική πώς την ανακαλύψατε;

Το καλοκαίρι, από τη Γ' προς τη Δ' Γυμνασίου, τα πράγματα ζόρισαν. Είχα αρχίσει να βαριέμαι την αλητεία και βέβαια έπρεπε να διαβάσω για να περάσω – δίναμε εξετάσεις τότε. Μου πήρε ο πατέρας μου το βιβλίο φυσικής των Κουγιουμζέλη – Περιστεράκη. Αρχίζω να το ξεφυλλίζω και ξαφνικά άρχισα να το διαβάζω σαν αστυνομικό. Τρέμανε τα χέρια μου. Ανακάλυψα λοιπόν από αυτό το τυχαίο γεγονός έναν καινούργιο κόσμο. Άρχισα να λύνω τις ασκήσεις και μου έλεγε ο φυσικός «πας στα φροντιστήρια και σ' τις λύνουν». 
Ποια φροντιστήρια; Ο πατέρας μου δεν είχε λεφτά. Θα με σκότωνε αν ζητούσα φροντιστήριο.
. . . . . . 
Θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις τους μεγάλους συγγραφείς Αλκίνοο Μάζη, Καίσαρα Αλεξόπουλο ( και οι δύο τους με ιδιαίτερα ονόματα!)
Τα στοιχεία προέρχονται από την Βικιπαιδεια , τον ιστότοπο ylikonet.gr και διάσπαρτες πληροφορίες από ψαξιμο σε άλλα ψηφιακά αρχεία
Επιστροφή