Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
ΣΥΡΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Μαθηματικός, Φροντιστής, πρώην Διευθυντής Καλαμαρί.
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

 

 

 ΣΥΡΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Μαθηματικός, Φροντιστής, πρώην Διευθυντής Καλαμαρί.

Με τον Κ. Συρρή συναντήθηκα στο γραφείο του στο Καλαμαρί Θεσσαλονίκης. Καθημερινά συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο σχολείο που διηύθυνε με τον συνεργάτη Σ. Μισιχρόνη, ο οποίος ‘έφυγε’ πριν από μερικά χρόνια.
Τα παιδιά τους, μαθηματικοί και οι δύο, συνεχίζουν το έργο τους. Η Ερμιόνη Συρρή διευθύνει τώρα το Καλαμαρί και ο Κώστας Μισιχρόνης διευθύνει την Αδαμάντιο Σχολή, δηλαδή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
.
Ο Κ. Συρρής , θεσσαλονικιός από γειτονιά της Β. Όλγας είναι φοιτητής το 1952 και καλός μαθηματικός. Μετά τον στρατό δουλεύει στον φροντιστήριο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, απέναντι από το σινέ ΔΙΟΝΥΣΙΑ. 
Μεγάλο φροντιστήριο στα χρόνια εκείνα.
Αποηχογραφώ την συζήτηση και ακούω να έρχονται πλήθος Θεσσαλονικέων φροντιστών μέσα από την αφήγηση του κ.Συρρή.
-Τότε δίδασκαν εκεί πολύ καλοί φροντιστές : Γ.Μίκος, Μπαλόγλου, Χαρισίου, Χειμωνίδης, , Παπακωνσταντίνου, Μυλωνάς - έφυγαν νωρίς –(μάλιστα ο Γιώργος Μίκος ήταν θείος του Συρρή).
Μετά δίδαξα στον Βασιλειάδη για μια περίοδο και κατόπιν με τον Μισιχρόνη δημιουργήσαμε δικό μας φροντιστήριο.
- Πώς ξεκίνησε αυτή συνεργασία, κύριε Συρρή; Ήταν επιτυχημένη συνεργασία, από ότι θυμάμαι. Εγώ φοιτητής τότε ήξερα ότι το ΕΙΔΙΚΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ στην Αγ. Σοφίας είχε πολλούς μαθητές και επιτυχίες.
-Το 1968 ο φροντιστής Βουζονίκος μας έφερε σε επαφή εμένα με τον Μισιχρόνη και είπε: «εσείς οι δύο που είσαστε δυνατοί μαθηματικοί και «μαθητοπατέρες», γιατί δεν ανοίγετε ένα δικό σας »! Ήταν δύσκολο να γίνει αυτό καθότι . . . φτώχεια. Τότε ο Μισιχρόνης δούλευε στον Γιδά (Αλεξάνδρεια) ήταν παντρεμένος νωρίς, είχε και παιδιά, έξοδα. Τελικά εγώ κατάφερα και μάζεψα ένα ποσό και «πιάσαμε» τον ά όροφο σε ένα τετραόροφο, ωραίο , κτήριο στην οδό Αγίας Θεοδώρας, κοντά στο Δ΄ Γυμνάσιο.
- Τα χρόνια εκείνα , κ.Συρρή, ποιό ήταν το μεγαλύτερο έξοδο για να δημιουργηθεί ένα φροντιστήριο.
- Το ενοίκιο !
Τα κεντρικά κτήρια είχαν μεγάλα νοίκια και αυξήσεις. Ξεκινήσαμε με τρείς μαθητές ο καθένας μας, με έξη άτομα δηλαδή. Είπαμε να δούμε πώς θα πάμε, όμως μας ήθελε η δουλειά. Κατόπιν πήγαμε στην θέση του «Πυθαγόρα» που είχε κλείσει και τέλος σε αυτό το κτήριο που μου δείχνεις στην οδό Αγίας Σοφίας , τελευταίο πάτωμα, ταλαιπωρημένο κτήριο.
- Εκεί σας θυμάμαι εγώ, φοιτητής τότε, μάλιστα ήξερα πολλούς μαθητές που ερχόταν σε σας και λέγανε τα καλύτερα λόγια.
- Ναι εκεί φτάσαμε τους χίλιους πεντακόσιους μαθητές. Αλλά . . . δουλειά, σκληρή δουλειά. Είμαστε συνεπείς, δεν στήναμε τα παιδιά, δίναμε την ψυχή μας και αυτό το καταλαβαίνουν οι μαθητές, καταλαβαίνουν πότε τους κοροϊδεύεις. . Εγώ και ο Μισιχρόνης κάναμε μάθημα σε τρακόσιους μαθητές ο καθένας μας, από τις 7 μέχρι τις 11 τα μεσάνυχτα. Στην περίοδο των εξετάσεων, Φεβρουάριο, Ιούνιο, ανεξεταστέους, είχαμε και τα μεσάνυχτα μάθημα. 
- Με τους καθηγητές συνεργάτες πώς ήταν οι σχέσεις κύριε Συρρή; Τους κατευθύνατε, δίνατε οδηγίες;
- Βέβαια. Είχαμε και τον Κατέρη, καλός μαθηματικός.
( Εδώ διέκοψα τον κ.Συρρή).
- Για τον μαθηματικό ΚΑΤΕΡΗ μου μίλησε και ο φιλόλογος κ.Ξανθόπουλος με σεβασμό για την δουλειά του. Πείτε μου μερικά λόγια για αυτόν κ. Συρρή.

- Ο Βασίλης Κατέρης ήρθε σε μας από τον Αυγερινίδη και έμεινε μέχρι το τέλος. Ήταν άριστος μαθηματικός, ιδιόρυθμος, αλλά πολύ καλό ‘παιδί’ και δουλευταράς. Στις εξετάσεις εμείς βάζαμε αυξημένες ώρες, ας πούμε οκτώ ώρες Αλγεβρα για να γίνουν όλες οι ασκήσεις, αυτός έβαζε 16 ώρες.
Βρέ παιδί μου πώς θα τα καταφέρεις;του λέγαμε
Έβαζε μάθημα 12 με 2! Αφού μια φορά ήρθαν 67 κορίτσια από το Ε΄ θηλέων να τους γράψουμε για τις εξετάσεις. Αδύνατον λέμε!!. Μας παρακάλεσαν, πίεσαν, 
2 με 4 τα μεσάνυχτα, λέει αυτός! Μα πώς βρε Βασίλη! Και όμως δέχτηκαν !
-Κύριε Συρρή, περιγράφετε απίστευτες καταστάσεις για τα σημερινά δεδομένα.
- Ναι, τότε υπήρχε άλλη ζωή. Για να έρχονται όλοι και τέτοιες ώρες , σημαίνει ότι τα παιδιά το θέλανε, θέλανε μάθημα, άλλωστε και οι εξετάσεις ήταν αλλιώς.

Εντωμεταξύ εγώ δούλευα και στο Καλαμαρί, στις Καλόγριες στην οδό Βασ. Όλγας 120, από το 1965, οι οποίες με πρόταση μου, δέχτηκαν και έκανα το 1973 την Αδαμάντιο Σχολή, το δημοτικό δηλαδή και κάλεσα και τον Μισιχρόνη εκεί. Τέλος το 1978 με τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, το Καλαμαρί έφυγε από την Όλγας και ήρθε εδώ σε νέες εγκαταστάσεις και σιγά-σιγά με απορρόφησε από το φροντιστήριο. Το συνέχισε ο Μισιχρόνης με τον γιό του αλλά τελικά αφοσιωθήκαμε τελείως στο Καλαμαρί.
. . .
Κάπου εδώ τελειώνει το μέρος της συζήτησης μας με τον κ. Συρρή που αφορά την Φροντιστηριακή ζωή .
Στην εικ. 2 ο κύριος Συρρής με την κόρη Ερμιόνη Συρρή, Γενική διευθύντρια του Καλαμαρί.
Εικ.3 και 4 το τότε και το σήμερα του Φροντιστηρίου "ΕΙΔΙΚΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ"

Για το Καλαμαρί, που ιδρύθηκε το 1894 δείτε στο : www.kalamari.gr/index.php/kalamari/charity/nuns-contribution
Και www.kalamari.gr/index.php/kalamari/identity/history

Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου