Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
Χρήστος ΧΑΨΙΑΔΗΣ (1935-2007)
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

 

 

Χρήστος ΧΑΨΙΑΔΗΣ (1935-2007)

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ παρουσιάζει ένα Φυσικό-Φροντιστή από την Αλεξανδρούπολη, στην πιό συγκινητική έρευνα από όσες έχει κάνει μέχρι τώρα, για φροντιστές.

Ο Χ.Χαψιάδης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Κοίλα του Εβρου. el.wikipedia.org/wiki/Κοίλα_Έβρου
Έζησε φτωχικά παιδικά και εφηβικά χρόνια, αλλά ο πατέρας του επέμενε να μορφώσει τα παιδιά του. Το χωριό καταστράφηκε στον πόλεμο οπότε η οικογένεια έφυγε στην Αλεξανδρούπολη, έζησε αρχικά σε τολλ, μετά σε σπίτι ενός δωματίου. Ο Χαψιάδης είχε πείσμα και δύναμη μέσα του, που μάλλον κληρονόμησε από τον πατέρα του. Διάβαζε και προχωρούσε με άριστα στο σχολείο.
Η σύζυγος του Ζήνα Χαψιάδη, ανέφερε στην συζήτηση μας ότι διάβαζε τον Τόγκα. 
Πώς όμως!
Τα βιβλία Τόγκα τα είχε συμμαθητής του που έμενε στο χωριό Παλαγία,επτά χλμ. από την πόλη. Ο Χρήστος Χαψιάδης με ποδαρόδρομο πήγαινε να δανειστεί ή να επιστρέψει τον Τόγκα στον συμμαθητή του.
Ο Χρήστος πέρασε με υποτροφία στο Φυσικό Θεσ/νίκης.
.Για να τελειώσει τις σπουδές εργάζεται.
Ευτυχώς τότε στρώνανε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λέει η σύζυγος του και έτσι βρήκε δουλειά στο στρώσιμο αυτό !
Μετά τον στρατό ανοίγει το φροντιστήριο ΧΑΨΙΑΔΗ που πολύ γρήγορα γίνεται φημισμένο για την διδασκαλία του.
Το 1968 συνεταιρίζεται με τον μαθηματικό ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ.
Το φροντιστήριο τους είναι στην αρχή στην οδό Παλαιολόγου, μετά στην Γαλλική Εκκλησία. 
Αλλά δεν είναι μόνο οι επιτυχίες του Χαψιάδη. 
Δεν είναι η φήμη του που φέρνει μαθητές από την άκρη του Εβρου μέχρι και από άλλες πόλεις. 
Δεν είναι το ότι, όποιος ήθελε να δώσει Ιατρική έπρεπε να πάει στον Χαψιάδη.
Είναι και κάτι άλλο . Είναι ο άνθρωπος ΧΑΨΙΑΔΗΣ.

Ακόμη και χθες, μέσα στους χώρους του Σεμιναρίου της ΟΕΦΕ, κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, μου είπαν τα καλύτερα λόγια για τον Χαψιάδη, είτε υπήρξαν μαθητές του είτε απλά τον γνώρισαν. Τουλάχιστον τρεις φροντιστές εκεΊ μέσα ήταν μαθητές του.

Κλείνω την ανάρτηση με μερικά περιστατικά από όσα μου αφηγήθηκε η σύζυγος του Ζήνα.
" Ο Χρήστος διάβαζε συνέχεια. Οχι μόνο Φυσική , αλλά και Ιστορία, Ελληνικά, Μαθηματικά. Είχε πάντα επιτυχίες, είχε χάρισμα μεταδοτικότητας, έπιανε τα θέματα γιατί, όπως μου έλεγε,έμπαινε στο πνεύμα των εξετάσεων. ΄Απειρες ώρες μάθημα . Μόνο τις Κυριακές άρχιζε στις 11 γιατί έτσι του είχε ζητήσει ο Δεσπότης.
Μετά την αποφράδα ημέρα στις 25 Ιουλίου 2007 που τον νίκησε η αρρώστεια, με βρήκαν και μου είπαν για τον σύζυγο μου, πολλά από όσα είχε κάνει στα παιδιά της πόλης. Ακόμα και γιατροί του Νοσοκομείουμαθητές του, μου μιλούσανε για την καλωσύνη του και το μάθημα του.

- Όταν σταμάτησα τον γιό μου γιατί δεν είχα λεφτά, το έμαθε , ήρθε στο σπίτι, ... Στείλε τον, μην το αδικείς τον γιό σου. Όταν θα γίνει Μηχανικός θα με ξεπληρώσει, μου είπε και με έκανε να κλαίω.
Μέχρι και χαρτζηλίκι, μου είπαν ότι έδινε σε φτωχαδάκια"
Είπε πολλά ακόμη, για την διδασκαλία του, για όλα όσα έκαναν τον Χαψιαδη να τιμά το επάγγελμα μας, να τιμά τους Φροντιστές.
. . . 
Στην προηγούμενη ανάρτηση υπάρχει το πρώτο μέρος από τα λόγια μαθήτριας του στα 1970.. Σήμερα το δεύτερο, όπου αναφέρεται στην διδασκαλία του.Οι μαθητές του Χαψιάδη που συνάντησα, αναφέρανε όλοι τους ότι κάθε Νόμο, κάθε Φαινόμενο το συνδύαζε εύστοχα με κάποιο γεγονός, κάποιο άτομο γνωστό για μια ιδιοτροπία με επιτυχία. Εντυπωσιάστηκα που ακόμη θυμόντουσαν το τάδε θεώρημα και το συνδεδεμένο παράδειγμα παρά το ότι ήταν φιλόλογοι ή τελείως σε άλλο αντικείμενο. Μια φιλόλογος, ομιλήτρια στο Σεμινάριο μας, μου ανέφερε ότι τόσα χρόνια μετά, δεν έχει συναντήσει τόσο σπινθηροβόλο βλέμμα σαν του Χαψιάδη ούτε το πώς έμπαινε μέσα στο μυαλό μας..

Χαίρομαι που τον "συνάντησα".

Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου