Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
Η μετάδοση των θεμάτων των Εισαγωγικών Εξετάσεων
Κυριακή 27 Μαΐου 2018

 

 

 Η μετάδοση των θεμάτων των Εισαγωγικών Εξετάσεων.

Είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι εξετάσεις γινόταν με υπαγόρευση, με αναγραφή στον πίνακα, και φωτοτυπίες. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. 
Από την αρχή ύπαρξης των Εισαγωγικών το 1924 στο Χημικό Αθηνών και νωρίτερα στις Στρατιωτικές Σχολές, τα θέματα υπαγορεύονταν στους εξεταζόμενους.
Στην πρώιμη εποχή από τους ίδιους τους καθηγητές των Στρατιωτικών σχολών και τους Πανεπιστημιακούς. Μάλιστα τα γραπτά των εξεταζόμενων, διορθώνονταν …στο σπίτι. Σχετικά έχουμε την ανάρτηση εικ.1 από το ΔΕΛΤΙΟΝ του Αρ. Πάλλα. Μερικές φορές, ο ίδιος ο καθηγητής Πανεπιστημίου ανακοίνωνε τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι τοι υποψήφιοι ήταν μερικές δεκάδες.

Μετά το 1962, ανέλαβε η Κ.Ε.Ε -Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων-η οποία έβγαζε τα θέματα σε ολονυχτίες συνεδριάσεων, τα καθαρογράφανε και τα στέλνανε στις πόλεις -έδρες εξετάσεων, όπου η φύλαξη γινόταν σε Τράπεζες και Αστυνομικά τμήματα. Περιπολικά συνοδεύαν τα θέματα και τα γραπτά στην φύλαξη. Οι εξετάσεις γινότανε πλέον σε πολλές πόλεις, διενεργούνταν τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, από
το Υπουργείο Παιδείας, σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούσαν σε δέκα πόλεις
(Αθήνα, Βέροια, Ηράκλειο , Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Κομοτηνή, Λάρισα, 
Πάτρα, Πειραιά). 
Στα εξεταστικά κέντρα διάβαζαν τα θέματα διάφοροι καθηγητές-επιτηρητές και είχαμε το παράξενο να υπαγορεύουν σε αρχαίζουσα ή ακαταλαβίστικα π.χ. «λιμ, παρένθεση εν συν εν δια εν του εν τείνοντος στο άπειρον…» και να μην ξέρουμε ποιο είναι το 1 και ποιο το n!

Το 1979 με την διαρροή Ράμμου έρχεται το τέλος της υπαγόρευσης και μεταφοράς θεμάτων από Επιθεώρηση σε Σχολεία
Τα θέματα μεταδίδονται το 1980 και 1981 από το ραδιόφωνο και μετά γράφονταν στον πίνακα .
Οχήματα της αστυνομίας με ραδιογωνόμετρα περιπολούσαν έξω από τα σχολεία διότι πειρατικοί σταθμοί μεταδίδαν λύσεις και υποδείξεις. Εικ.2

Το 1982-83 αρχίζει η εποχή του «τηλεομοιοτυπικού» κοινώς V.B.I και του θερμογραφικού ρολλού χάρτου.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι ΕΡΤ -ΟΤΕ ανακοινώνουν ότι : Μόνο η πλήρης λειτουργίας του δικτύου της ΕΡΤ μέσω γραμμών VBI μπορεί να διασφαλίσει την αδιάβλητη μετάδοση των θεμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα που ξεκινούν από αύριο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.
Όπως σημειώνουν, οι τεχνικοί της ΕΡΤ και του ΟΤΕ ενημερώνουν το υπουργείο Παιδείας ότι οποιοσδήποτε εναλλακτικός τρόπος, όπως για παράδειγμα μέσω modem, δεν διασφαλίζει την ταυτόχρονη και κρυπτογραφημένη μετάδοση των θεμάτων των Πανελλαδικών. http://www.euro2day.gr/…/ergazomenoi-ert-mono-meso-vbi-h-me…

Τα έτη 1998- 1999, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη για ένα πανελλαδικά αδιάβλητο σύστημα εξέτασης των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες. Το ΥΠΕΠΘ, για την κάλυψη των καινούργιων αναγκών, αλλά και για την καλύτερη και άμεση ενημέρωση των περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Γραφείων, καθώς και των Σχολικών μονάδων, υιοθέτησε μια νέα μέθοδο μετάδοσης δεδομένων που είναι γνωστή ως "Μετάδοση VBI". Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο τηλεοπτικό σήμα και συγκεκριμένα στο μέρος του που ονομάζεται "Vertical Blanking Interval", δηλαδή κατακόρυφο διάστημα αμαύρωσης. Η μετάδοση αυτού του τύπου είναι μονόδρομη από ένα σημείο προς πολλά (point to multipoint) με αρκετά υψηλή ταχύτητα και μηδενικό κόστος. Το ΥΠΕΠΘ βελτίωσε το σύστημα αυτό προσθέτοντάς του Ενημέρωση Λήψης (Feadback) και το ολοκλήρωσε μετατρέποντάς το έτσι από σύστημα Εκπομπής (Broadcasting) σε υβριδικό - αλληλοδραστικό, ώστε να έχει πλέον την δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας.(Ανακοίνωση του Υπεπθ).

Παρακαλώ στείλτε διορθώσεις σε ό,τι λάθος υπάρχει και συμπληρώστε με ό,τι γνωρίζετε καλύτερα.

Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου