Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ Δημήτρης
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

 

 

ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ Δημήτρης 
– έβγαινα από το Φροντιστήριο ξεκούραστος -
Φιλόλογος -Φροντιστής στο Ρέθυμνο επί της Λεωφόρου Κουντουριώτη και Δήμαρχος Ρεθύμνου επι 27 χρόνια .
Ο Δερεδάκης Ανδρέας , φροντιστής στο Ρέθυμνο, με ειδοποίησε ότι θα μιλήσω με τον κ. Αρχοντάκη του οποίου το φροντιστήριο αποτελούσε μονόδρομο για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις θεωρητικών σπουδών, κατά τα χρόνια λειτουργίας του. Η συζήτηση μας στον χώρο του Συνεδρίου στο Ηράκλειο, διεκόπη αρκετές φορές από φίλους φροντιστές οι οποίοι θέλανε να χαιρετίσουν τον δάσκαλό τους.
Ο κ.Αρχοντάκης γεννήθηκε το 1939, στην Κατοχή άλλαξε τέσσερα δημοτικά λόγω των δυσκολιών, πέρασε με εισαγωγικές στην Νομική, Θεολογική και Φιλοσοφική με υποτροφία, που ήταν ο μεγάλος του έρωτας, κατά τα λεγόμενά του. Από τον στρατό ακόμη κάνει ιδιαίτερα και ιδρύει φροντιστήριο μετά την απόλυση του. Συνεργάζεται με τα Φροντιστήρια ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, παλαιότερα κατά μία γενεά, και παράλληλα είναι Δήμαρχος Ρεθύμνου το 1968,σε ηλικία 28 ετών και έπειτα εκλεγμένος για πέντε θητείες.
- “Το ωράριό μου, ήταν δραματικά κουραστικό. Από τις 5 το πρωί που ξυπνούσα ώς τις 8 εργαζόμουν στο σπίτι για έγγραφα της δημαρχίας. Κατόπιν μέχρι τις 3 ή 4 στον Δήμο.
Το απόγευμα από τις 5 μεχρι αργά Φροντιστής και πολλές φορές ακολουθούσαν συμβούλια!
Ομως, πιστέψτε με, έμπαινα στο Φροντιστήριο κουρασμένος απο τις υποθέσεις και όταν σχολούσε το Φροντιστήριο ήμουν ξεκούραστος ! ”
- Δηλαδή, κ. Αρχοντάκη, είσαστε ευχαριστημένος από τον βίο σας. Κάνατε αυτά που αγαπούσατε.Δήμαρχος με επιτυχία , φέρατε την Φιλοσοφική στο Ρεθεμνάκι, όπως το λέγανε, το αναμορφώσατε και παράλληλα εργαστήκατε ως φροντιστής σε κάτι που αγαπάτε. Την κλασσική φιλολογία.
-Μπορώ να πω ότι με υποχρέωσαν να γίνω δήμαρχος, αλλά έμεινα Φροντιστής.
Στην εικ.2 υπάρχει ένα μέρος απο γράμμα που έστειλε στον κ. Αρχοντάκη ο Κ. Καλλέργης, δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω -συγγραφέας, ο οποίος υπήρξε μαθητής του το 1971.
Ο κ Καλλέργης ήταν οικότροφος της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ του ιερέα παπα-Γιάννη Πίττερη, μαζί με πολλά άλλα παιδιά σε δύσκολες μέρες, καθώς οι οικογένειες τους “ ούτε τα ελάχιστα τροφεία δεν μπορούσαν να καταβάλουν” Ο ιερέας όμως φρόντισε και για το μέλλον τους , την μόρφωση τους. Βρήκε οικογένειες που βοήθησαν απευθύνθηκε στον κ Αρχοντάκη και μετά από 40 χρόνια ο κ. Καλλέργης στέλνει ως κατάθεση ψυχής αυτήν την τρισέλιδη επιστολή στον φροντιστή του ως ένα Μεγάλο Ευχαριστώ.
Στην εικ.3 άλλη μια επιστολή στην Κρητική Επιθεώρηση όπου 26 νομικοί, φιλόλογοι ,μαθητές του θυμούνται “την διδασκαλία του και την αγάπη με την οποία κινούσε τα νήματα και δίδασκε πάντα διαλογικά,με σεβασμό στην προσωπικότητα τους”
Ο κ. Αρχοντάκης έκλεισε το Φροντιστήριο το 2003. Βραβεύθηκε απο τούς συλλόγους της Κρήτης στο 36ο Συνέδριο της ΟΕΦΕ στις 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2Ο17.
Για περισσότερα δείτε και εδώ: www.facebook.com/istoriko.arxeio.frontistwn/posts/380616178959829
Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου