Επιστροφή
 
+ + -
Τα φροντιστήρια στην ΚΑΤΟΧΗ
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

 

 

<<Τα φροντιστήρια στην ΚΑΤΟΧΗ.>>
Στο 36ο Συνέδριο της ΟΕΦΕ στο Ηράκλειο, το Ιστορικό Αρχείο Φροντιστών θα έχει μια θ ε μ α τ ι κ ή παρουσίαση για την περίοδο της ΚΑΤΟΧΗΣ .
Η Κρήτη δέχτηκε την πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση των Γερμανών και έδειξε σθεναρή αντίσταση εναντίον στους αριθμητικά και οπλικά ανώτερους Γερμανούς. Η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν μεγάλο τίμημα στον πληθυσμό του νησιού. Κοντομαρί, Κάνδανος, Παλαιόχωρα, μαζί με άλλα πολλά χωριά είναι τόποι μαρτυρίου και αντιποίνων. Τη θηριωδία αυτή συμβολίζει η 
ολοσχερής καταστροφή της Κανδάνου στις αρχές Ιουνίου και η απαγόρευση ανοικοδόμησής της. 
Το Ιστορικό Αρχείο εστιάζει, λοιπόν, στην λειτουργία των Φροντιστηρίων στα χρόνια αυτά. Στα χρόνια που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι λειτουργούν Φροντιστήρια στην Ελλάδα.
Σήμερα βλέπουμε ένα φροντιστήριο στα χρόνια 1941-42.
Στην αγγελία-ανακοίνωση διακρίνουμε : Οι λέξεις “Σχολικό έτος” είναι μια έννοια που δεν έχει σχέση με έτος. Μερικοί μήνες μόνο, αφού οι επιτάξεις σχολείων, οι συλλήψεις, η πείνα κι οι αρρώστιες απορυθμίζουν τα σχολεία. Με εξετάσεις “ενώπιον επιτροπής οι μαθηταί δύνανται να προαχθώσιν εις αμέσως ανωτέραν τάξιν”.
Προτρέπει τους γονείς να δώσουν εφόδια στα παιδιά, μόνιμη η ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει κάποτε και η μόρφωση θα είναι εφόδιο. 
Στην συζήτηση με παλαιούς και νέους Κρήτες φροντιστές, ελπίζω να προκύψουν νέα στοιχεία για Φροντιστήρια στα μέρη της Κρήτης. 
. . . . . . . . . φωτογραφία απο την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ, δοσιλογική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Θεσσαλονίκη το ΄41-44.
Επιστροφή