Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
ΞΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ . . . ΙΙ
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

ΞΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ . . . ΙΙ
Μαθηματικός-φροντιστής στην Άμφισσα του ΄60.
Ο Γ.Ξηρός έμεινε στο στράτευμα για μικρό χρονικό διάστημα, υπηρέτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και για μικρό διάστημα στο υπουργείο, σύμφωνα με αφηγήσεις των Θ.Ξηρού και Ε.Ξηρού. Αποστρατεύτηκε το 1933.
Μετά από μικρό χρονικό διάστημα άρχισε να κάνει μαθήματα και δημιουργεί Φροντιστήριο στην Θήβα, μετά στην Χαλκίδα και από το 1964 στην πατρίδα του την Αμφισσα.
Ο Ξηρός ήταν πολύ καλός καθηγητής με μεταδοτικότητα, ακούραστος στον πίνακα και αγαπητός αν και ιδιόρρυθμος.
<<Γνώριζε τον Τόγκα απέξω και ανακατωτά>> είναι η έκφραση που είπαν διαφορετικοί πληροφορητές.
Άριστο μνημονικό ... -<<ήταν ικανός να κάνει πολλαπλασιασμό τετραψήφιο με τετραψήφιο, απο μνήμης >>
-<<άντε ρε! Αυτήν την άσκηση ούτε η μάνα σου την κατάφερνε και ούτε συ την λύνεις>>
-<<Δίδασκε και Φυσική, Χημεία αλλά και Ξένες Γλώσσες που ήξερε άπταιστα απο τον στρατό>> 
Το σπίτι του ήταν μαζί με το Φροντιστήριο, οπότε ήταν παντός καιρού και ώρας. Αρκεί να είχε όρεξη ο μαθητής και να λύνουν ασκήσεις και απορίες.
---- Το Γυαλί καφενέ και ο Θίασος Του Αγγελόπουλου.----
Η Άμφισσα στα χρόνια εκείνα είναι μια πόλη με πλούτο από τους ελαιώνες και τις εξαγωγές. Με εμπορική κίνηση, κινηματογράφους και θεατρική κίνηση τόσο τοπική, όσο και θιάσους από Αθήνα να την επισκέπτονται συχνά. Το Φροντιστήριο του Γ.Ξηρού είναι στον πάνω όροφο του "Μεγάλου Καφενείου" της πλατείας. Ως "Καφφεζυθοπωλείον Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ" είναι γνωστό στους κατοίκους μέχρι που ο Αρτέμης Μάτσας εντυπωσιασμένος, το ονόμασε "Γυαλί Καφενέ" και έμεινε έτσι στην Ιστορία. Εδώ γύρισε ο Αγγελόπουλος τον ΘΙΑΣΟ και επίσης η φωτογραφία του είναι εξώφυλλο στο βιβλίο ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΚΑ) 
ΠΙΤΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
«Το λένε και «Γυαλί καφενέ». Ξέρεις ποιός το βάφτισε έτσι;» ρώτησε χαμογελώντας ο παλαιός ιδιοκτήτης ο κυρ Θανάσης Μαστρονικολόπουλος. Που να ξέρω; «Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αρτέμης Μάτσας. Ο οποίος έδωσε παραστάσεις εδώ». Ο κυρ Θανάσης μου είπε τα πάντα για τα γυρίσματα του «Θιάσου», της βραβευμένης ταινίας του αδίκως χαμένου κορυφαίου έλληνα σκηνοθέτη. Εδώ γυρίστηκε το 1976! «Πέντε 24ωρα συνέχεια γύριζαν!» Εδώ ήταν η περίφημη σκηνή με τους ηθοποιούς που τραγουδούν «Θα ξαναρθείς…» υπό τους ήχους του ακορντεόν. Θυμάμαι. Αμ πως δε θυμάμαι… Για τους θιάσους που (από το 1936 έως το1988, με πρώτο εκείνον των Αυλωνίτη, Φωτόπουλου και Μακρή) έπαιξαν στη σκηνή! του, για τη Ρόμι Σνάιντερ που το επισκέφτηκε και το ¨Θίασο¨ που γύριζε ο Αγγελόπουλος εδώ για πέντε μερόνυχτα το 1976. 
http://www.greekgastronomyguide.gr/kafeneio-to-panellinio-amfissa/
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Αύριο στήν τελευταία ανάρτηση :
Τι διηγούνται για τον άνθρωπο Γ ΞΗΡΟ.
Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου