Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
ΞΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

ΞΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ . . . Ι
Ο Γεώργιος Ξηρός ήταν Αξιωματικός-Ιπτάμενος και Φροντιστής-Μαθηματικός με καταγωγή απο την Αμφισσα. 
Θα αναφερθεί παρακάτω η ιστορία του στον πόλεμο της Μικράς Ασίας 1920 - 1922 , η ζωή του και η παρουσία του ως Φροντιστή.
Γίνεται αναφορά στην Ανεξάρτητη Μεραρχία, Την Μικρασιατική καταστροφή , το Γυαλι καφενέ της Αμφισσας, την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του και το φροντιστήριο του.
 
Ο Ξηρός Γεώργιος είναι γνωστός σε (παλιούς) φροντιστές απο αναφορά του ονόματος του στα "Φροντιστηριακά Δρώμενα" που εξέδιδε η ΟΕΦΕ και απο ομιλίες. Κυρίως, όμως, από το Βιβλίο Λευτέρη Τσίλογλου" Τα Φροντιστήρια στην Ελλάδα" Α τόμος, 2007, 

ΚΕΔΡΟΣ
όπου στην σελ.123 γράφει : " Μαθηματικός από την Αμφισσα. Ως αεροπόρος έλαβε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία. Δίδαξε για πολλά χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του."Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ είχε φέτος μια προφορική μαρτυρία για έναν κύριο που γνώριζε για κάποιον πιλότο μαθηματικό , ήρωα της Μικρασιατικής εκστρατείας !
 
Πιλότος το 1920 !!! 
 
Απο την στιγμή αυτή ξεκίνησε μια ακόμη έρευνα στα μέρη της Στερεάς Ελλάδας για να αναδείξουμε μια δυνατή προσωπικότητα ενός Φροντιστή. Ο κ. Φ.Μ , στις 17 Ιουνίου, μας έδωσε τις πρώτες, πάρα πολυ ενδιαφέρουσες, προφορικές πληροφορίες, οι οποίες όμως έπρεπε να διασταυρωθούν και τεκμηριωθούν. Συζήτησα με τον φίλο- συνάδελφο #ΣτεφανηςΒαγγέλης, με έφερε σε επαφή με τον συνάδελφο Ηλιάδη Μιχάλη στην Αμφισσα, ο οποίος ερεύνησε και βρήκε ένα πλήθος στοιχείων από κατοίκους της πόλης και γνωστούς του ΞΗΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
 
Μικρασιατική Εκστρατεία 1920 -1922
 
Ο Γεώργιος Ξηρός είναι ένας από τους λίγους πρώτους έλληνες πιλότους . Το 1920 με βαθμό Ανθυπολοχαγού πολεμά στην Μικρά Ασία ως κυβερνήτης διπλάνου 0.9 Breguest, μαζί με άλλους αεροπόρους . Σε άλλες δημοσιεύσεις αναφέρεται με βαθμό λοχαγού.
Η δυσκολότερη αποστολή του είναι η πτήση που έσωσε την "Ανεξάρτητη Μεραρχία" κατα την οπισθοχώρηση της και την καθολική σωτηρία της ανάμεσα στους Τούρκους.
 
Ο Ξηρός με αυτοθυσία, ηρωισμό, πείσμα, καταγράφει τις εχθρικές θέσεις, κλείνει σε σιδερένιο κουτί τις πληροφορίεςκαι με χαμηλές επικίνδυνες πτήσεις του αεροπλάνου και με λιγοστή βενζίνη, πετυχαίνει την ακριβή ρίψη των πληροφοριών μέσα στην θέση της Μεραρχίας ενώ δέχεται πυρά πολυβόλου.
 
Παραθέτω αναρτήσεις με πρώτη της Πολεμικής Αεροπορίας:
polemikiaeroporiahaf.blogspot.gr/20…/…/2081941-335-336.html…
www.haf.gr/2014/02/σαν-σήμερα-στις-20081922/ 
19/8/1922
 
Εγκαταλείφθηκε από την Ελληνική Αεροπορία οριστικά το αεροδρόμιο του Ουσάκ και οι εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκαν. Επίσης, οι αεροπόροι της Γ’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία), η οποία μόλις είχε μετασταθμεύσει στο αεροδρόμιο της Προύσας, Ανθυπολοχαγός Κ. Λουκίδης και Λοχαγός Γ. Ξηρός εντόπισαν την Ανεξάρτητη Ελληνική Μεραρχία, καταυλισμένη οκτώ χλμ. Ν και ΝΔ της Κιουτάχειας. Από τη στιγμή αυτή άρχισε η ηρωική προσπάθεια των αεροπόρων για τη διάσωσή της, καθώς δεν ήταν δυνατό να έλθει σε επαφή με τις υπόλοιπες δυνάμεις. 
 
20/8/1922 - Ο παρατηρητής Λοχαγός Γ. Ξηρός της Γ’ Μοίρας της Στρατιωτικής Αεροπορίας (χειριστής-οδηγός Ανθυπολοχαγός Κ. Λουκίδης) έρριψε στην αποκομμένη Ανεξάρτητη Μεραρχία η οποία είχε εντοπιστεί την προηγουμένη, διαταγή της Στρατιάς, σύμφωνα με την οποία μπορούσε να ακολουθήσει το συμφερότερο γι’ αυτή δρομολόγιο, ακόμη και προς βορράν, με ανεφοδιασμό από τους πόρους της χώρας. 
 
Μαζί με τη διαταγή έρριψε και όσες πληροφορίες είχε συγκεντρώσει για την κατάσταση των υποχωρούντων Ελληνικών τμημάτων.
Από Αέρος Βοήθεια
http://apostolospapaparisis.blogspot.gr/…/09/blog-post_27.h…
 
Την 20η Αυγ ο γενναίος αεροπόρος Λοχαγός Ξηρός Γεώργιος έρριψε εντός σιδερέ-νιου κυλίνδρου έγγραφο πληροφορώντας την Μεραρχία ότι, λόγω της καταρρεύσεως του μετώπου θα έπρεπε να κινηθεί προς τα παράλια συντηρούμενη εξ επιτόπιων πόρων, 
χωρίς την δυνατότητα οποιασδήποτε βοήθειας από την Στρατιά. Παρείχε επίσης πολύτιμες πληροφορίες περί των κινήσεων του εχθρού. Ο Θεοτόκης μετά από σύσκεψη με τους αξιωματικούς του αποφάσισε να κινηθεί προς Δικελί, με τελικό προορισμό την Λέσβο. Την απόφαση του την κοινοποίησε σε όλο το προσωπικό της μεραρχίας, χωρίς να αποκρύψει την κρισιμότητα της καταστάσεως. Όλοι συνειδητοποίησαν ότι η επιβίωση τους εξαρτάτο από την επακριβή εκτέλεση των διατασσομένων. Η φάλαγγα της μεραρχίας μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων συγκροτήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει την δυνατότητα αντιμετωπίσεως των εχθρικών προσβολών από οποιαδήποτε κατεύθυνση.
. . . . . . . . . . . . .
Για πρώτη φορά ως ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ αποφάσισα μια πλήρη ανάρτηση όλων των πληροφοριών στην σελίδα αυτή και να μην περιμένω την έκδοση βιβλίου, θεωρώντας σημαντική την ιστορία ΞΗΡΟΥ Γεώργιου.
Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου