Επιστροφή
 
+ + -
10 εικόνες από τα παλιά φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

 

 

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μπορεί κανείς να δει εικόνες, βιβλία και άλλο υλικό από τα παλιά φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση στεγάζεται στο Γυάλινο Περίπτερο στον Κήπο του Νερού. Την έκθεση με τα σπάνια αυτά ντοκουμέντα, οργάνωσαν από κοινού – με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης – ο Σύνδεσμος Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Εκεί, συναντήσαμε τον μαθηματικό και φροντιστή, Γεώργιο Κωνσταντάρα, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα και έχει βρει το απαραίτητο υλικό για την έκθεση αυτή.

«Πριν από 4-5 χρόνια κατέβηκα στην Αθήνα, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Η πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα ήταν η φροντιστηριούπολη, και εκεί μετά τις 7 κυκλοφορούσαν κυρίως μαθητές. Από εκεί κάτι υπήρχε μέσα στο μυαλό μου και ξεκίνησα να ψάχνω πώς και γιατί ξεκίνησε ο θεσμός των φροντιστηρίων», εξηγεί στην Parallaxi.

Ξεκίνησε να ψάχνει για τα φροντιστήρια επί Κατοχής σε σημεία – κλειδιά για την ιστορία της πόλης, όπως είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το αρχείο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και φυσικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα έφτασε έως και το έτος 1875, ημερομηνία οριακή για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται πλούσιο υλικό από τα φροντιστήρια της πόλης, από το 1875 έως και τα νεότερα χρόνια. Μπορείτε να δείτε βιβλία Μαθηματικών, βιβλία για την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και της Λατινικής, Ιστορίας και άλλα πολλά. Από την έκθεση φυσικά δεν λείπει το φωτογραφικό υλικό, αλλά και αποκόμματα με δημοσιεύματα και αγγελίες από παλαιότερες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της έκθεσης είναι το αντίγραφο μίας επιστολής του σπουδαίου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στον πατέρα του, την οποία έγραψε το 1874.

* Η Έκθεση βρίσκεται στο Γυάλινο Περίπτερο της Νέας Παραλίας, λίγο πριν το Μέγαρο Μουσικής (στάση Γεωργίου). Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Η έκθεση είναι επισκέψιμή καθημερινές και σαββατοκύριακα, από τις 11:30 το πρωί έως και τις 13:30, και το απόγευμα από τις 5 έως τις 8. Η έκθεση θα βρίσκεται στο Γυαλινο Περίπτερο μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018. Τηλ. Επικοινωνίας 6948367661, κύριος Γεώργιος Κωνσταντάρας.Επιστροφή