Επιστροφή
 
+ + -
Καταργείται η διαγωγή
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

 

 

Καταργείται η διαγωγή

Την κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

31 Μαρτίου 2017

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών –«κοσμιωτάτη» «κοσμία» και «επίμεμπτη» είναι οι διαβαθμίσεις– «είναι εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους Αριστερούς αλλά και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες της χώρας». Την κατάργηση του χαρακτηρισμού ζήτησαν με κοινοβουλευτική ερώτηση 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κ. Κεραμέως, σχολίασε ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας εγείρουν σοβαρή ανησυχία για τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά και την πειθαρχία στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό που θα έπρεπε να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου είναι πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί η πιο ουσιαστική εφαρμογή της διάταξης και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να θωρακιστεί με δικλίδες αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Αντί αυτού, επιλέγει την κατάργηση της διάταξης σε μια μηδενιστική και ανεύθυνη λογική». Από την άλλη, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου επέκρινε τον κ. Γαβρόγλου για λαϊκισμό, αφού, όπως είπε, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής ως πειθαρχικό μέτρο δεν γίνεται στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων και στην πράξη έχει ξεπεραστεί.

Το θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τη μείωση του αριθμού εισακτέων στις περιζήτητες σχολές (π.χ. Ιατρική), την οποία αποφάσισε φέτος το υπουργείο. Ο κ. Γαβρόγλου παρουσιάστηκε αμετακίνητος στην απόφαση, παρά τις αντιδράσεις από γονείς και μαθητές. «Μας κατηγορείτε ότι το κάναμε λίγο πριν από τις εξετάσεις και αναστατώσαμε τους υποψηφίους. Καταλαβαίνω το ψυχολογικό θέμα και το σέβομαι, αλλά και η πολιτεία πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε νόμους. Λέει λοιπόν ο νόμος ότι ο υπουργός αποφασίζει μέχρι τις 15 Μαρτίου ποιοι θα είναι οι αριθμοί. Αυτό κάναμε» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το υπουργείο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις των ΑΕΙ «διότι και τα ιδρύματα είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές. Δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλιστεί σε μάχη για τον αριθμό αυτών που εκπαιδεύονται».
(πηγή: Καθημερινή, κείμενο: Απόστολος Λακασάς)

Επιστροφή