Επιστροφή
 
+ + -
Καινοτόμες ιδέες από μαθητές
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

 

 

Απορρυπαντικά φτιαγμένα από βρόχινο νερό και στάχτη, αλεύρι από κάστανο, συσκευές προειδοποίησης εμποδίων για τυφλούς, ηλιακά ποδήλατα, βραχιόλια σχεδιασμένα για άτομα με άνοια, έξυπνα πολυχρηστικά έπιπλα και προϊόντα αισθητικής εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα είναι κάποια από τα προϊόντα καινοτόμων ιδεών, τις οποίες είχαν μαθητές σχολείων από τη Βόρεια Ελλάδα. Τις ιδέες τους παρουσίασαν σήμερα οι ίδιοι στη Θεσσαλονίκη, στην Εμπορική Έκθεση Εικονικής Επιχείρησης του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece».

Περισσότεροι από 450 μαθητές και μαθήτριες από 32 γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας εξέθεσαν στο κοινό τις καινοτόμες ιδέες, που υλοποίησαν με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και τη βοήθεια εθελοντών επιχειρηματικών συμβούλων, που διέθεσαν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους για να διδάξουν τα μυστικά του «επιχειρείν».

«Η σημερινή εκδήλωση είναι το επιστέγασμα της δουλειάς που έχουν κάνει τα παιδιά από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Στη Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη εμπορική έκθεση καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η εμπορική έκθεση της Αθήνας, για τα σχολεία της νότιας Ελλάδας» δήλωσε ο Γενικός διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Αργύρης Τζικόπουλος.

«Σήμερα έχουμε 32 σχολεία, από τα 120 σχολεία που συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα. Κριτική επιτροπή επισκέπτεται όλα τα περίπτερα, στα οποία οι μαθητές παρουσιάζουν τις ιδέες και τα προϊόντα τους. Τα τρία καλύτερα, από τις εκθέσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα βραβευθούν, ενώ θα δοθούν και κάποιοι έπαινοι στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν διακριθεί», διευκρίνισε.

Στο τέλος της χρονιάς όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα καταθέσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο και τα δέκα καλύτερα θα συμμετάσχουν στον εθνικό τελικό. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό τελικό που φέτος γίνεται στο Βέλγιο και θα διαγωνιστεί με άλλες 38 χώρες από την Ευρώπη. Πρόκειται για την 11η χρονιά που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Ελλάδα, τα τελευταία επτά εκ των οποίων σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας.

«Κάθε χρόνο τα παιδιά μας εντυπωσιάζουν, υπάρχουν ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι άνετα πραγματικές εταιρείες. Τα παιδιά έχουν μία πολύ πιο καθαρή ματιά από ό,τι έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, φτιάχνουν πράγματα, τα οποία είναι πολύ καινοτόμα, πολύ έξυπνα, πολύ ενδιαφέροντα και αυτό μας δίνει και μία αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για τη χώρα μας», επισήμανε ο κ.Τζικόπουλος, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιπτώσεις συμμετεχόντων σε προηγούμενες διοργανώσεις, που στη συνέχεια ως φοιτητές υλοποίησαν τις ιδέες τους, συστήνοντας πραγματικές εταιρείές «και βγάζουν χρήματα από αυτή την προσπάθεια, σιγά σιγά βλέπουμε κάποιες από τις ιδέες να γεννιούνται και να βγαίνουν στην αγορά πραγματικά».

Τρία από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην Εμπορική Έκθεση ΣΕΝ/JA Greece σήμερα, περιγράφονται ενδεικτικά παρακάτω:

«Watch Out: Προστασία ατόμων με προβλήματα όρασης»
«Το προϊόν μας είναι μια προσαρμοζόμενη συσκευή εντοπισμού εμποδίων κεφαλής για μη βλέποντες, η οποία τους προστατεύει προειδοποιώντας τους με δόνηση, όταν εντοπίζει ένα εμπόδιο», ανέφεραν οι μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που δημιούργησαν το προϊόν με την ονομασία «Watch out». «Γενικά η Ελλάδα ως χώρα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Τα άτομα με προβλήματα όρασης αντιληφθήκαμε ότι με το μπαστούνι που διαθέτουν δεν μπορούν να εντοπίσουν τα εμπόδια που βρίσκονται στο ύψος της κεφαλής τους , π.χ. υπάρχουν περίπτερα που είναι χαμηλά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια - διευθύντρια πωλήσεων Χριστίνα Λιάμου.To Watch Out είναι ένας αισθητήρας που προσαρμόζεται στο κεφάλι και καλύπτεται με ένα ειδικά σχεδιασμένο καπέλο. «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών μας βοήθησε πολύ, μας συμβούλεψε να κάνουμε κάτι διακριτικό. Το σύστημα ειδοποιεί τον χρήστη με δόνηση όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο μπροστά στο ύψος της κεφαλής του» σημείωσε η κ.Λιάμου. Το κόστος του Watch Out, σύμφωνα με την οικονομικοτεχνική μελέτη που έκαναν οι μαθητές, ορίστηκε σε 49,9 ευρώ.

«GrECOνομικό, GrECOλογικό»
Η επιχείρηση «Greco», που δημιούργησαν μαθητές του 1ου ΓΕΛ και 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, ασχολείται με τη μεταποίηση ποδηλάτων σε ηλεκτρικά/ ηλιακά. «Παίρνουμε απλά συμβατικά ποδήλατα και τα μετατρέπουμε σε ηλεκτρικά ή και ηλιακά. Η ιδέα μας προέκυψε από τα προβλήματα που βλέπουμε να έχουν οι κάτοικοι στην πόλη μας, η οποία έχει αρκετές ανηφόρες. Βλέπουμε τους ανθρώπους ότι δυσκολεύονται να τις ανέβουν και βλέπουμε και ηλικιωμένους, οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν ποδήλατο, αλλά δεν έχουν τις αντοχές και έτσι μας ήλθε αυτή η ιδέα», ανέφεραν οι μαθητές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσαν ακόμη ότι το προϊόν που προτείνουν είναι και μία απάντηση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, καθώς είναι ένα εύκολο μεταφορικό μέσο, πιο οικονομικό από ένα μηχανάκι. Το κόστος είναι 300 ευρώ για το ηλεκτρικό ποδήλατο και επιπλέον 150 ευρώ για την προσθήκη του ηλιακού συστήματος.

«Βραχιόλι για πάσχοντες από Alzheimer»
To I-SENSooS είναι ένα βραχιόλι σχεδιασμένο για ευαίσθητες ομάδες ατόμων, όπως πάσχοντες από Alzheimer, ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά, καθώς ειδοποιεί αυτόματα τους οικείους του χρήστη που το φοράει, εάν αυτός χάσει τον προσανατολισμό του. «Μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, το ενσωματωμένο gps στο βραχιόλι ειδοποιεί τους οικείους του ηλικιωμένου ή του παιδιού, αν απομακρυνθεί από κάποιες προκαθορισμένες συντεταγμένες. Το βραχιόλι μετράει και τις ζωτικές λειτουργίες του χρήστη του», ανέφεραν οι μαθητές του ΓΕΛ Κορινού Πιερίας, που συνέλαβαν την ιδέα μέσα από μία ερευνητική βιωματική εργασία. «Νιώσαμε πώς είναι να χάνεις τον προσανατολισμό σου και όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και έτσι καταλήξαμε στη σύλληψη της ιδέας του I-SENSOOS», σημείωσαν. Το κόστος του I-SENSooS το καθόρισαν στα 200 ευρώ. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos».

(Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κείμενο Σμαρώ Αβραμίδου)

xt-align: center">

Επιστροφή