Επιστροφή
 
+ + -
Ενας Κουβετιανός που αγάπησε την Ελλάδα
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

 

 

Δεν κρύβει την αγάπη του για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, δηλώνει εντυπωσιασμένος από την Κρήτη, όπου πέρασε έναν μήνα σε κάποιο Κέντρο Υγείας, αλλά και από τα άλλα νησιά, ενώ όταν η συζήτηση παίρνει... γαστριμαργικές διαστάσεις αποκαλύπτει την προτίμησή του στα μεζεδάκια.
 
Ο λόγος για τον 27χρονο Ζαΐντ Αλ Μπασμάν που έγινε προχθές ο πρώτος απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων από το Κουβέιτ, παραλαμβάνοντας, μάλιστα, το ξίφος του από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. «Είπα στον υπουργό, τον κ. Καμμένο, ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Ήρθα 18 χρονών εδώ και έχω γίνει 27. Εδώ γαλουχήθηκα, εδώ διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου», λέει σε άπταιστα ελληνικά, ο νεαρός Κουβεϊτιανός.

Ο Ζαΐντ ήρθε στην Ελλάδα το 2008, παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γλώσσας και αφού πέρασε τις εξετάσεις, μπήκε στην Ιατρική της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων έναν χρόνο αργότερα, το 2009, απ' όπου και αποφοίτησε με «λίαν καλώς» χάρη στην επιμονή του, την προσήλωση στο στόχο του πτυχίου, αλλά και την πολύτιμη, όπως λέει, βοήθεια από τους συμφοιτητές και τους καθηγητές του, που τον στήριζαν σε κάθε βήμα. Το επίπεδο σπουδών την Ελλάδα είναι πολύ καλό, λέει, κάνοντας έναν απολογισμό της φοιτητικής του εμπειρίας στη χώρα μας και φέρνει ως παράδειγμα την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, όπου πολλοί εκ των καλύτερων γιατρών είναι Έλληνες, όπως τονίζει.

Στην Ελλάδα ήρθε από την Αγγλία (με υποτροφία στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας), όπου πέρασε την τελευταία τριετία των μαθητικών του χρόνων, αλλά κάθε άλλο παρά "terra incognita" ήταν γι' αυτόν. «Ήξερα από το σχολείο τη μεγάλη ιστορία της Ελλάδας. Για τον Αριστοτέλη, τον Ιπποκράτη, που είναι και συναφής με το αντικείμενό μου. Ακόμη και οι ρίζες της ιατρικής ορολογίας προέρχονται από την ελληνική γλώσσα», εξηγεί.

Η αγάπη του για την Ελλάδα πηγάζει τόσο από το γεγονός ότι η Μεσόγειος έχει την ίδια κουλτούρα με τη Μέση Ανατολή, απ' όπου προέρχεται, αλλά -κυρίως- από τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων που συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια της παραμονής του εδώ. «Το πρώτο πράγμα που τον εντυπωσίασε στην Ελλάδα είναι η θερμή φιλοξενία, η μεγάλη αυτή 'αγκαλιά' των ανθρώπων», σημειώνει.

Τόσο μεγάλη είναι, δε, αυτή η αγάπη που επιδίωξή του είναι να γίνει πρεσβευτής του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού όχι μόνο στη χώρα του αλλά όπου τον οδηγήσουν τα βήματα της ζωής του, ενώ στην ερώτηση για το αν θα σκεφτόταν ποτέ να συνεχίσει τη ζωή του στην Ελλάδα απαντά αφοπλιστικά: «γιατί όχι; Εδώ είμαι ευτυχισμένος».

Ο Ζαΐντ θα επιστρέψει προς το τέλος του τρέχοντος μήνα στη χώρα του, την οποία και επισκέφθηκε μόνο τρεις φορές στο διάστημα της παραμονής του εδώ, αφού στον ελεύθερο χρόνο από τις υποχρεώσεις και το βαρύ πρόγραμμα της σχολής του θέλησε να γνωρίσει τα ελληνικά νησιά. Αφού ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, επιθυμία του είναι να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να κάνει την ειδικότητά του είτε στην ορθοπεδική είτε στη νευροχειρουργική.

Ο Ζαΐντ έζησε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης, αλλά αυτό που θα μείνει βαθιά χαραγμένο μέσα του είναι το γεγονός πως ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες, οι Έλληνες διατηρούν την καλοσύνη τους. «Παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με την κρίση παραμένουν καλοί άνθρωποι. Κάποιες λίγες, μεμονωμένες είναι οι ...διαφορετικές περιπτώσεις», λέει.

«Πιστεύω», συνεχίζει, «ότι αν ανατρέξει κάποιος στην ιστορία της Ελλάδας θα δει ότι η χώρα αυτή ποτέ δεν 'έπεσε'. Κι αυτό με κάνει αισιόδοξο και πιστεύω πως η Ελλάδα θα βγει νικήτρια και απ' αυτή την κρίση».

Την αισιοδοξία του αυτή την αντλεί από το γεγονός πως και ο ίδιος, εδώ στην Ελλάδα, έμαθε ότι δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο, όπως χαρακτηριστικά λέει. «Γνώρισα πολλούς καθηγητές εδώ που μού έμαθαν ότι ένας δρόμος μπορεί να είναι δύσκολος και μακρύς αλλά στο τέλος σου αφήνει γλυκιά αίσθηση», λέει.
 
(Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κείμενο Σοφία Παπαδοπούλου)
Επιστροφή