Επιστροφή
 
+ + -
Παίρνουν ζωή τα γυάλινα περίπτερα της νέας παραλίας
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

 

 

Παίρνουν ζωή τα γυάλινα περίπτερα της νέας παραλίας
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017
Τα περίφημα γυάλινα περίπτερα παρέμεναν ερμητικά κλειστά επί σειρά ετών και τώρα αξιοποιούνται.
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες χρειάστηκε να περάσουν, μέχρι να επιτραπεί εντέλει στον δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην αξιοποίηση των περιπτέρων πολιτισμού και αναψυχής, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.
Τα περίφημα γυάλινα περίπτερα παρέμεναν ερμητικά κλειστά επί σειρά ετών, εξαιτίας του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που ίσχυε στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης. Βάσει αυτού ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να είχε προχωρήσει στην ανάπλαση της νέας παραλίας, αλλά δεν διατηρούσε το δικαίωμα να αξιοποιήσει τα περίπτερα πολιτισμού, ενώ υπό αμφισβήτηση είχε τεθεί ακόμη και η δυνατότητά του να συντηρεί και να προστατεύει το αναπλασμένο κομμάτι του παραλιακού μετώπου.
Το τοπίο άλλαξε άρδην έπειτα από την υπογραφή, τον περασμένο Μάρτιο, μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Με το μνημόνιο αυτό ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς η χρήση της νέας παραλίας παραχωρήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα 49 ετών κι έτσι άνοιξε και ο δρόμος για την αξιοποίηση των γυάλινων περιπτέρων.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση των πέντε περιπτέρων πολιτισμού και αναψυχής που βρίσκονται στους κήπους της Άμμου, των Εποχών, της Μεσογείου, των Ρόδων και του Νερού. Καθένα από αυτά τα γυάλινα περίπτερα καταλαμβάνει έκταση περίπου 105 τ.μ.
Το τίμημα της ενοικίασης των περιπτέρων αναμένεται να καθοριστεί στο τέλος του μήνα, στο πλαίσιο συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των πέντε περιπτέρων πολιτισμού και αναψυχής αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο.
Η λειτουργία των αναψυκτηρίων αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών της νέας παραλίας, ενώ την ανάγκη να μη μένουν κλειστοί αυτοί οι χώροι έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη και ο μελετητής του έργου ανάπλασης, Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει την υποχρέωση να καταβάλλει το 20% των εσόδων από την εκμετάλλευση των περιπτέρων αυτών στην ΕΤΑΔ.
Με καθυστέρηση τεσσάρων ετών
Οι προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των περιπτέρων πολιτισμού και αναψυχής, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης της νέας παραλίας, ξεκίνησαν το 2013. Τότε, από πλευράς κεντρικού δήμου είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκμίσθωση των δύο αναψυκτηρίων, που είχαν παραδοθεί μαζί με τα έργα στο πρώτο κομμάτι της παραλίας από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι και την Πέτρου Συνδίκα.
Πρόκειται για τα περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής που βρίσκονται στους κήπους των Ρόδων και του Νερού. Στο τελευταίο πάρκο βρίσκεται και το μοναδικό αναψυκτήριο, το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να θέσει σε λειτουργία λίγα χρόνια αφότου ολοκληρώθηκαν τα έργα στο παραλιακό μέτωπο. Το περίπτερο που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αποτελείται από έναν κλειστό χώρο 225 τ.μ., στο πάρκο με τα νούφαρα, και διαθέτει εξωτερικό χώρο 210 τ.μ. για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Βέβαια, και το αναψυκτήριο αυτό είχε λειτουργήσει με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς, παρότι ο σχετικός διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί, δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί, αφού στο μεσοδιάστημα είχε προκύψει η νομοθεσία σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης για τα προς μίσθωση ακίνητα.
Τα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των περιπτέρων αναψυχής που βρίσκονται στους κήπους των Ρόδων και του Νερού είχαν σκοντάψει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, που αρνήθηκε το ανάψει το πράσινο φως, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες εκμίσθωσης.
Στην απόφασή του ο τότε γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης, Θανάσης Καρούντζος, είχε κάνει λόγο για θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, αμφισβητώντας τη δυνατότητα του δήμου Θεσσαλονίκης να διαχειριστεί και να εκμισθώσει τα αναψυκτήρια της παραλίας.
Ειδικότερα, στο έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης είχε επισημανθεί ότι «τα προς εκμίσθωση ακίνητα δεν ανήκουν στην κυριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά βρίσκονται επί δημοσίων κτισμάτων, των οποίων τη διαχείριση είχε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, πλέον Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».
Στο ίδιο κείμενο υπογραμμιζόταν, ότι ακόμη και η προγραμματική σύμβαση, που φαίνεται να έχει υπογραφεί το 2006 σχετικά με την κατά χρήση παραχώρηση τμημάτων των δημοσίων ακινήτων στο δήμο Θεσσαλονίκης, «έχει συναφθεί πριν από τη διεξαγωγή των εργασιών ανάπλασης επί του παραλιακού μετώπου και δεν περιλαμβάνει στο συμβατικό της πεδίο τα ανεγερθέντα περίπτερα ούτε προκύπτει αρμοδιότητα γενικής διαχείρισης των ακινήτων από τον δήμο». Τα εμπόδια αυτά ήρθησαν έπειτα από την παραχώρηση της χρήσης της νέας παραλίας στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα επόμενα 49 χρόνια, βάσει του μνημονίου που υπογράφηκε με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ.
(Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη, Κείμενο Βαρβάρα Ζούκα)

Επιστροφή