Επιστροφή
 
+ + -
Επιχείρηση «απενεργοποίηση βόμβας» στο Κορδελιό
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

 

 

Εξήντα χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους την Κυριακή, στο πλαίσιο της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας, που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή Κορδελιού - Ευόσμου. 

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε δηλώσεις της στο περιθώριο σύσκεψης φορέων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσοι διαθέτουν δικό τους μέσο για να φύγουν από την περιοχή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, διαφορετικά θα μεταφερθούν σε σχολεία και γυμναστήρια, που έχουν ήδη επιλέξει οι δήμοι Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα.

«Υπάρχει η σκέψη να διατεθούν λεωφορεία, στη σύσκεψη μετέχουν και τα ΚΤΕΛ και ο ΟΑΣΘ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Κυριακή που εκπρόσωποί τους ήταν εδώ, είπαν ότι θα διαθέσουν όλο το δυναμικό που έχουν, όταν μεταφέρουν τους υπαλλήλους τους. Αυτό σημαίνει κοντά 10 λεωφορεία, οπότε θεωρώ ότι θα βγει ένα πιο οργανωμένο πλήρες σχέδιο μετά τη σημερινή σύσκεψη. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι έχουν προτείνει σχολεία, γιατί είναι κλειστά την Κυριακή, αλλά και γυμναστήρια, πέρα από την ακτίνα των δύο χιλιομέτρων" είπε η κ. Πατουλίδου και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση θα κρατήσει τρεις έως τέσσερις ώρες, κατά τα λεγόμενα των ειδικών.

«Συγκροτείται σχέδιο για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. Την περασμένη Κυριακή είχε γίνει μια έκτακτη σύσκεψη. Η σημερινή είναι η αμέσως επόμενη, μετά τα δεδομένα που ζητήθηκαν και από τους δήμους και από την αστυνομία, ώστε με βάση συγκεκριμένους χάρτες, να δρομολογηθεί η οργανωμένη απομάκρυνση του κόσμου» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: Το να απομακρύνεις τον κόσμο από την εστία προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το βασικότερο είναι να διευκολυνθεί η ομάδα των πυροτεχνουργών, ώστε να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να τελειώσει αυτή η ιστορία αναίμακτα για όλους».

Να σημειωθεί πως πρόκειται για αεροπορική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εντοπίστηκε σε βάθος 5 μέτρων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια εργασιών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το τρυπάνι σταμάτησε σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιοστών από την βόμβα.

Οι εργασίες εξουδετέρωσης σταμάτησαν την περασμένη Παρασκευή, καθώς διαπιστώθηκε ότι η βόμβα ήταν μεγαλύτερη από όσο περίμεναν και θα πρέπει να γίνει ειδική επιχείρηση, ώστε να εξουδετερωθεί με ασφάλεια για τους πολίτες.

(Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)
Επιστροφή