Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου
+ + -
Βραβεία Αριστείας 2019
Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

 

 

 11.2.2019
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ναι στην αριστεία με βραβεία σε 60 άριστους μαθητές! 

Toυς άριστους περσινούς τελειόφοιτους μαθητές που εισήλθαν φέτος σε ανώτατες σχολές της χώρας βράβευσε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο Σύνδεσμος Φροντιστών Βορείου Ελλάδος (ΣΦΒΕ). 

Σε μια εκδήλωση με τον τίτλο «Βραβεία Αριστείας 2019», που έχει γίνει πια θεσμός για την εκπαίδευση της Βόρειας Ελλάδας, καθώς πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά, οι Φροντιστές βράβευσαν 60 μαθητές και μαθήτριες της περσινής σχολικής χρονιάς, οι οποίοι φοίτησαν σε φροντιστήρια και πέτυχαν υψηλές επιδόσεις στις εισαγωγικές εξετάσεις. Στέλνοντας το μήνυμα υπέρ της επιβράβευσης των σχολικών προσπαθειών για τους άριστους και λέγοντας Ναι στην αριστεία. 

«Η αριστεία είναι ένα ηθικολογικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας και ένα ατομικό εφόδιο  που όχι μόνο ανοίγει προσωπικούς ορίζοντες, αλλά αποτελεί μοχλό κινητικότητας, ανέλιξης και προόδου κάθε κοινωνίας», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΒΕ Κώστας Αμπατζίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, σημειώνοντας με νόημα:  «Όταν η πόρτα μιας αίθουσας διδασκαλίας κλείνει, δεκάδες μάτια είναι στραμμένα σε ένα πρόσωπο, τον δάσκαλο. Η αξιολόγηση δομών, προγραμμάτων, αλλά κυρίως του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα που θέλει να υπηρετήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο».

Έθεσε δε προς τα παιδιά το εξής ερώτημα για το μέλλον τους: «Σε τι χώρα θέλετε να ζείτε; Σε μια χώρα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα παράγει πολίτες χωρίς δεξιότητες και ικανότητες που έτσι οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο και εκλιπαρούν για ένα επίδομα; Ή  σε μια χώρα, όπου οι πολίτες θα τολμούν, θα επιχειρούν και θα τραβούν το κάρο μπροστά χάρη στην ατομική τους συγκρότηση;». Προέτρεψε μάλιστα  του νέους ακαδημαϊκούς «να ζήσουν, να τολμήσουν, να δημιουργήσουν και να αρπάξουν τις ευκαιρίες, διαμορφώνοντας συνθήκες για μια δικαιότερη κοινωνία, για μια Ελλάδα δυνατή και υπερήφανη».

 Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ηλιάδης, κάλεσε τους νέους φοιτητές «να βαδίσουν στη ζωή τους με στόχο την αριστεία, αλλά και το μέτρο, θυμίζοντας το αρχαίο ρητό ΄΄παν μέτρον άριστον’’». Από τη μεριά της η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε την αριστεία ως μια «έννοια που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους», κάλεσε τα παιδιά να είναι μαχητικοί, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τα παρατήσουν όποιο εμπόδιο και αν συναντήσουν. «Εμείς από την πλευρά μας θα φροντίσουμε  οι πόρτες που θα βρείτε μπροστά σας να είναι ανοικτές», κατέληξε.

Στην εκδήλωση βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος μίλησε με θέμα «οι πανεπιστημιακές σπουδές και η αριστεία: στόχοι, προϋποθέσεις, διεθνείς τάσεις». «Μην φοβάστε την αποτυχία, δοκιμάστε ξανά», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, τονίζοντας ότι και η αποτυχία είναι ένα είδος αριστείας. «Η αριστεία είναι ένα μείγμα που επηρεάζεται τόσο από το έμφυτο χάρισμα, όσο και από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε», σημείωσε ο κ. Καλογήρου, ενώ έδωσε πολλά απτά παραδείγματα προς τους νέους ακαδημαϊκούς για να αξιοποιήσουν καλύτερα την περίοδο που θα είναι φοιτητές. «Κάντε αυτό που λέει η καρδιά σας, κάντε αυτό που είστε», σημείωσε καταλήγοντας.

Στη συνέχεια τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΒΕ, αλλά και οι επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, βράβευσαν τους αριστούχους. Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία της εξειδίκευσης στη σημερινή εποχή, ενώ επισήμανε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του «brain train», αλλά και να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι τα τελευταία χρόνια έφυγαν λόγω της κρίσης στο εξωτερικό. Επίσης ο πρόεδρος τη ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε τη σημασία της αριστείας στη σημερινή εποχή, ενώ κάλεσε τους νέους ακαδημαϊκούς να μην φοβηθούν μπροστά στις δυσκολίες που θα συναντήσουν μπροστά τους.  Ακόμη βραβεύτηκε για την προσφορά του στην εκπαίδευση της Θεσσαλονίκης ο παλιός φροντιστής Δημοσθένης Κατσιάρης, ο οποίος το 1971 ίδρυσε το πρώτο του φροντιστήριο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

Στα ιδιαίτερα της εκδήλωσης ήταν η βράβευση του τυφλού Δημήτρη Φεΐμογλου που έδειξε δύναμη ψυχής και εισήλθε στο Τμήμα Μουσικής, Τέχνης και Επιστήμης στο Μακεδονίας, καθώς και η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), μια συνεργασία κοινωνικής ευαισθησίας που ξεκίνησε η ΟΕΦΕ και η οποία επεκτείνεται σε όλους τους κατά τόπους Συνδέσμους, με μεγάλη επιτυχία.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

Επιστροφή
 
Φωτογραφίες Άρθρου